De juiste bandenspanning is zeer belangrijk voor het goed functioneren van een graafmachine. In tegenstelling tot een vrachtwagenband verandert de belasting van een graafmachineband sterk bij het gebruik. Het is onmogelijk om de bandenspanning continu aan te passen. Daarom gelden er voor graafmachinebanden andere regels.

In de praktijk hebben alle assen van de machine een maximale belasting. Dit betekent dat de maximale bandenspanning ook moet worden ingesteld op de voor- en achteras van de graafmachine. Voor de Caliber Power Grip 23RE 315/70R22.5 23RE moet bijvoorbeeld een minimale bandenspanning van 9,5 bar worden ingesteld bij een volle belasting van 19,0 tot 22,0 ton.

Deze twee foto’s tonen banden die beschadigd zijn door een te lage luchtdruk

Tips voor behoud van uw banden:

1. Controleer de bandenspanning om de 2 à 3 weken.

In de tussentijd kan er een verlies van druk optreden, bijvoorbeeld door een lekkend ventiel, een roestige velg of een scherp voorwerp.

2. Controleer regelmatig de stofdop van ventiel.

Als deze stofdop ontbreekt, kan vuil of modder de binnenkant van het ventiel beschadigen en luchtdruk laten ontsnappen, waardoor in de band een lage druk ontstaat waardoor de band beschadigd raakt.

3. Zorg dat de band altijd tot maximale luchtdruk is opgepompt.

Dit heeft tot gevolg dat bij een onbelaste graafmachine of onder gedeeltelijke belasting de belasting aanvankelijk te hoog is. Wij bevelen deze omstandigheid echter aan boven ten opzichte van een te lage bandenspanning bij volle belasting. Vooral als de bandenspanning te laag is, zal de afdichtrand niet goed afsluiten. Hierdoor kunnen modder en vuil tussen de twee velgen terechtkomen. En dit kan de zijkant van de band beschadigen, zoals de volgende foto’s laten zien.

Vooral bij het graven van sleuven/ greppels moet ervoor worden gezorgd dat de gehele lading volledig en zo gelijk mogelijk over de assen en banden wordt verdeeld. Als bijvoorbeeld de volledige belasting slechts op één as of zelfs maar op één band werkt, kan de totale belasting tot ernstige bandenschade leiden, zoals de foto’s hieronder laten zien.

In het ideale geval rust het volledige gewicht van de graafmachine op beide assen, zodat alle banden even zwaar worden belast. Door deze aanbevelingen op te volgen, krijgt u de langste levensduur van uw CALIBER banden.

Mocht u nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via tech-dep@calibertyres.nl.

Klik hier voor de .pdf versie van deze informatie